fbpx

Aktuality

Zaměstnanci budou chtít vyšší mzdy, to si firmy uvědomují | ČRo1 Radiožurnál

Postupuje Česká národní banka účinně v boji se zvyšující se inflací? Jaký dopad budou mít protiruské sankce na českou ekonomiku a jak se promítnou do rozpočtů domácností? Měla by vláda pomoci lidem a podnikům schválením mimořádných plošných podpor? Hostem moderátora Tomáše Pancíře byl ekonom Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Česká národní banka zvýšila úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Je to správné rozhodnutí?

Je to hlavně těžké hodnotit a je to těžké rozhodování v centrální bance, protože podle našich analýz současná vysoká inflace je souběhem faktorů jak na straně nabídky, tak je tady souběh s velmi silnými faktory i na poptávkové straně – naakumulované úspory z dob covidu, lidé jsou natěšení spotřebovávat po dvou covidových letech. A také po velké recesi z let 2008, 2009, a potom v období covidu centrální banky po celém světě hodně pumpovaly peníze do ekonomiky, a tak je tady určitý měnový převis. Čili není to jenom dovezená inflace, proti které sazby nepomůžou, ale jsou tady poptávkové tlaky. Takže jde spíše o to, jak dobře kalibrovat, jak přesně určit reakci. Ale že centrální banka reagovat musí, ať se to podnikatelům líbí, nebo je, je bohužel asi pravda.

Co zvyšování základní úrokové sazby znamená pro firmy? Jaké to bude mít dopady?

Myslím si, že tvrdé dopady půjdou na malé a střední firmy a na firmy, které nemají vůbec nic společného s eurem. Protože když firma má obrat v eurech, nebo si může půjčovat v eurech, tak si pak půjčuje za nižší sazby. Druhá věc je, že jsme udělali průzkum ještě před zvýšením sazby, ale už po vypuknutí konfliktu, a stále největší problém, který podnikatelé – malí, střední i velcí – říkají, není přístup k finančním prostředkům, ale mluví o poruchách v nabídkových řetězcích, mluví o napětí na pracovním trhu. Spíše než že banka zdražila peníze, tak mluví o vysoké inflaci.

Jak se dopady války na Ukrajině přenesou na zaměstnance?

Složitě. Na jednu stranu jsme země, ke které patří kolektivní vyjednávání o mzdách, role odborů, je to pevná součást občanské společnosti, což obecně je správně. Ale v těchto inflačních dobách to znamená, že všichni budou chtít vyšší mzdy, nota bene je-li ten trh práce strukturálně nevyrovnaný – jsou odvětví, kde mají dost lidí, a odvětví, kde lidé chybí. To znamená, že podniky budou muset přidávat, a také přidávají. Či-li lidé budou mít vyšší mzdy. A také víme, že dochází od 1. června k poměrně výraznému jednorázovému zvýšení důchodů.

Nepovedou informace o nárůstu důchodů psychologicky k tomu, že i zaměstnanci budou chtít vyšší platy? Je to reálné?

Budou chtít vyšší platy a firmy si to uvědomují. Už před touto válkou firmy zvyšovaly, tlaky byly velké. Všude říkám a bráním firmy, protože tady panuje přesvědčení, že firmy okamžitě nákladové šoky přelévají do konečných cen pro spotřebitele. Když se podíváte na data, tak je vidět, jak firmy snižují marže také proto, že musí zvyšovat platy. Takže my všichni budeme cítit inflaci, ale zatím dochází k tomu, že přeci jenom se platy zvyšují a vláda je schopná alespoň základní podporu v sociální oblasti dělat.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/zamestnanci-budou-chtit-vyssi-mzdy-si-firmy-uvedomuji-konstatuje-sef-hospodarske-8714689?fbclid=IwAR38R48DMjNenWai3OVJH5eWOZe-1zmClEISdWJEELw_805zIcF55rVZRtQ

Sdílejte článek s dalšími lidmi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn